Modifikace firmware

Modifikace firmware

Příspěvekod Keltek » ned 28. úno 2010 0:21:48

Zdravím zde přítomné.
Podařilo se mi trochu pohrabat v systému vytvořit si vlastní image firmware, který lze flashnout.
Zatím to zas tak moc neznamená, ale je to taková první vlaštovka k dalším možnostem. Jenom upozorňuji, že vše provádím na MS400H, nemám k dispozici fw pro MS450H.
Takže, co se mi tedy podařilo:
Informace o systému, na kterém provádím změny
Linux Debian unstable x86_64

vytvoření toolchainu - prostředek pro kompilování vlastního sw
Použil jsem buildroot ze stránky http://buildroot.uclibc.org/download.html (verzi buildroot-2010.02)
Základní nastavení:
Kód: Vybrat vše
Target architectre: mipsel
Target architecture variant: mips 32
Target ABI: o32
Toolchain Kernel headers: 2.6.12.6

- kernel ve verzi nižší než 2.6.22 už bohužel nejsou buildrootem podporovány, tudíž bylo potřeba trochu ručně upravit instalaci aby s tím buildroot spolupracoval

V buildrootu jsem si navolil balíčky tak, aby co nejvíce odpovídali stávajícímu obsahu fw a vytvořil si prostředí pro kompilaci a zkompiloval základní balíček busybox.

něco o firmware
Použil jsem poslední fw od LG - tj. soubor MS400_091209_0128.img
Po rozbalení (jedná se o obyčejný tar s koncovkou img) dostanete nějakou adresářovou strukturu. Ne úplně všem souborům rozumím:
configuration.xml - soubor, popisující instalaci fw, pro nás nepodstatné
bluecore.audio.lzma a bluecore.video.lzma - nejspíš formware pro zákaznické DSP chipy pro hw dekompresi zvuku a obrazu
vmlinux.develop.avhdd.libra.ms400.bin.lzma - Linux kernel 2.6.12.6 (gcc version 3.4.4 mipssde-6.03.01-20051114) #39 Wed Nov 18 16:45:11 CST 2009 - kdyby někdo sehnal config tohoto kernelu a změny oproti vanila, bylo by to supr :)
squashfs1.img - filesystém zařízení - v tom se teď šťourám - jedná se o squashfs v3.0 lsb o velikosti bloku 65536 bytů (tyto parametry je nutné dodržet)
usr.local.etc.tar.bz2 - část filesystému, kterou je možno v zařízení měnit, zde jsem vyrobil pár úprav pro možnost spouštět další služby, které nemusí výt součástí firmware

flashování fw
Flashování je velmi jednoduché, jenom upozorňuji, že pokud někdo svojí vlastní hloupostí uvede přístroj do stavu předražené cihly, tak za to rozhodně nenesu odpovědnost.
Flashuji z USB disku připojeném do předního konektoru - pokud použijete originální FW, je možné provést update když zařízení běží. Instalační proces kontroluje checksum, tudíž tento postup nelze provést při modifikaci fw. Stačí zde na fóru již popsaný trik:
- na USB flasku uložit image ve formátu MS400_YYMMDD_VVVV.img
- připojit USB do předního konektoru
- stisknout tlačítko pro record na předním panelu zařízení (hned vedle tlačítka reset) a nechat stisknuté
- zařízení zapnout nebo stisknout restart
- až se objeví logo LG, je možné tlačítko record pustit, na display se objeví UPDAT a na obrazovce se zobrazí proces update firmware

co jsem změnil
- hlavní změna - překlad - to co pánové u LG předvedli mě dovádělo k šílenství :) ale co, tak jsem provedl lehčí korekturu (změněno asi 80% řetězců)
- nové systémové nástroje a knihovny (spíše příprava na nové fičury)
- upravené startovací skripty pro možnost spouštět služby, které nejsou součástí fw
- disk je po rozdělení a inicializování rozdělen na 3 oddíly - 1 je místo pro všechny soubory, nahrané pořady a je největší, 2 je oddíl pro timeshifting, 3 je oddíl, který je jakoby navíc, je pojmenován root a jsou na něm uloženy 4 soubory, je pravděpodobné, že se využije pro update fw ze sítě - já používám právě tento oddíl na ostatní služby, zde instaluju sambu, ftp a ostatní věci - tento oddíl není zrušen po provedení update fw

A co další SW? Bohužel, k hlavnímu programu DvdPlayer bohužel nemáme zdrojáky, takže chvíli bude trvat, než do toho člověk pronikne - každopádně tenhle soft by měl umět přerávat i DVD, vypalovat a stříhat (?) což je docela zajímavý výčet schopností :)

a co HW?
O hardware toho moc nevím (ani sem moc nehledal), ale CPU je MIPS 24K V7.8 a celé to běží na desce od RealTeku. Každopádně vím, že síťovka LAN je pomalá, až to bolí - max rychlost jsem vytáh na 2.5MB/s :( smutné, když většina má doma 1Gbps síť.

Takže stay tuned :-)

Seznam firmware:
K# = Keltek originální verze s opraveným překladem
KT = Keltek Testovací

    Oficiální verze výrobce
  • originál LG verze 090923
  • originál LG verze 091209C
  • originál LG verze 100326
    Původní verze s upraveným překladem
  • (16.3.2010) modifikovaná verze 091209C_K3 - drobné překlepy v češtině, vše ostatní netknuté
  • (2.6.2010) modifikovaná verze 100417_0148K - prý nová verze FW, opravená čeština, vše ostatní netknuté
  • (27.10.2010) modifikovaná verze MS400_101027_0128K.zip - nový oficiální FW, opravená čeština, vše ostatní netknuté
    Modifikace systému
    Veškeré informace o plně modifikovaných verzí FW jsou v jiných vláknech týkajících se MS Harmony Pack balíčku. (viewforum.php?f=2)
Nahrání FW do přístroje: viz. odstavec flashování fw
UPOZORNĚNÍ!!!! PO NAHRÁNÍ FW JE ZAŘÍZENÍ NUTNÉ ZNOVU NASTAVIT, JSOU ODSTRANĚNY VŠECHNY INFORMACE O NAHRANÝCH PROGRAMECH A NALADĚNÉ STANICE (uložené nahrávky na disku pochopitelně zůstanou)

Pokud najdete nějaké renoncy v překladu, napište to sem do fóra, stejně tak piště připomínky a další věci co by bylo dobré udělat.
Naposledy upravil Keltek dne čtv 18. lis 2010 9:58:26, celkově upraveno 11
Keltek
 
Příspěvky: 298
Registrován: pon 22. úno 2010 19:21:33
Bydliště: Praha

Re: Modifikace firmware

Příspěvekod neboztik » ned 28. úno 2010 9:01:16

Držím palce a jsem pro.
P.S. Firmware pro 400 a 450 je stejný.
A tady jsi byl: http://translate.googleusercontent.com/ ... nlRZ9_uGUg
LG MS450H ; Seagate 1TB HDD Pipeline HD.2
neboztik
 
Příspěvky: 185
Registrován: ned 14. úno 2010 1:13:08

Re: Modifikace firmware

Příspěvekod Novis » ned 28. úno 2010 17:24:09

Pokud je FW pro MS400H a MS450H stejný a pokud se ti povede rozchodit přehrávání DVD (VOB), tak konečně půjdu do koupě této krabičky (MS450H).
Sice vůbec nevím, co jsi popisoval a o čem mluvil :? , ale vypadá to, že se v tom vyznáš ;)
Kdysi jsem si koupil domácí kino Philips LX3900, FW měl taky spoustu chyb. Pak jsem našel stránky jednoho slovenského nadšence, který dokázal s FW dělat divy...a udělal z toho na tu dobu slušnej přehrávač.
Držim palce!
Novis
 
Příspěvky: 11
Registrován: ned 24. led 2010 18:38:50

Re: Modifikace firmware

Příspěvekod Commander » ned 28. úno 2010 19:00:24

O další Linuxáck.. a ještě lepe Debian. Nice, pokud je i stejny FW pro 450.

jinak zatím good work ;)

(edit)...
Commander
 
Příspěvky: 47
Registrován: sob 02. led 2010 10:36:37

Re: Modifikace firmware

Příspěvekod Faraoo » pon 01. bře 2010 13:46:19

Super. Skvělý. Úžasný. Kde si to můžu stáhnout? S linuxem si bohužel moc netykam, takže mohu poskytnout jen morální podporu a dělat třeba beta testera :)
Faraoo
 
Příspěvky: 13
Registrován: pon 01. bře 2010 10:15:23

Re: Modifikace firmware

Příspěvekod Keltek » pon 01. bře 2010 15:38:35

V prvním příspěvku update...
Keltek
 
Příspěvky: 298
Registrován: pon 22. úno 2010 19:21:33
Bydliště: Praha

Re: Modifikace firmware

Příspěvekod Commander » pon 01. bře 2010 16:15:21

Bylo by celkem fajn, kdyby šlo nějak mountnout sitovy disk, aby se zobrazoval mezi HDD :) (media->HDD)
Commander
 
Příspěvky: 47
Registrován: sob 02. led 2010 10:36:37

Re: Modifikace firmware

Příspěvekod Faraoo » úte 02. bře 2010 17:04:10

Zatím jsem si stáhnul jen ten s upravenými českými texty. Právě jsem formátoval disk a ještě je tam "Formát penvího disku". Tak to ještě muže do dalšího release doopravit :)
Faraoo
 
Příspěvky: 13
Registrován: pon 01. bře 2010 10:15:23

Re: Modifikace firmware

Příspěvekod Commander » úte 02. bře 2010 18:20:36

Po update to jede nehorazně pomalu (stahl jsem tu verze, kde jsi toho upravil vice). Nenižil jsi takt CPU nebo nepřidal vice procesu po spusteni?

Mám tento problem jen já nebo i nekdo dalsi? (mam verzi 450)
Commander
 
Příspěvky: 47
Registrován: sob 02. led 2010 10:36:37

Re: Modifikace firmware

Příspěvekod Keltek » úte 02. bře 2010 20:32:35

Commander píše:Po update to jede nehorazně pomalu (stahl jsem tu verze, kde jsi toho upravil vice). Nenižil jsi takt CPU nebo nepřidal vice procesu po spusteni?

Mám tento problem jen já nebo i nekdo dalsi? (mam verzi 450)

Chová se to stejně i po následujícím restartu? Dokážeš se přihlásit pomocí telnetu a pustit "ps -ef" a "top"?

Ten překlad musím opravdu ještě dotáhnout :-)) našel jsem tam taky nějaké chibi ;)
Keltek
 
Příspěvky: 298
Registrován: pon 22. úno 2010 19:21:33
Bydliště: Praha

Další

Zpět na Návody

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron